Bindhinnekatarr

Bindhinnekatarr även kallat konjunktivit är en av de vanligaste ögonsjukdomar som drabbar många människor. Det är också den vanligaste orsaken till röda ögonvitor. Bindhinnekatarr är ofarligt men kan vara väldigt irriterande att bära på. Bindhinnan blir irriterad, röd, torr och det kliar i ögonen. Slemhinnan som sitter över ögonvitan och på insidan av ögonlocket är den hinna som kallas för bindhinnan.

Symtom

Allergi

Symtomen ser lite olika ut beroende på vad som orsakar katarren. Vid allergi och bindhinnekatarr är klåda i ögonen det mest framträdande. Klådan kan vara väldigt intensiv och man får röda ögon. Synen påverkas inte men bindhinnan kan svullna upp.

Infektion

Vid infektion blir ögonen röda och ofta rinniga, avsöndringen från ögonen kan vara klar eller mer trögflytande beroende på om det är virus eller bakteriell infektion man har. Man vaknar ofta med ihopklibbade ögonlock som avhjälps med baddning med ljummet vatten. Ögonen blir också röda och viss klåda uppstår. Det kan också kännas som att man har grus i ögonen.

För lite tårflöde

Lite ovanligare är att drabbas av bindhinnekatarr beroende på för lite tårvätska, det drabbar oftast äldre men även människor med reumatism. Symtomen då är lite irritation och lätt rodnad i ögonen.

Vid dessa tillstånd så drabbas ett öga och ibland båda ögonen.Det finns även en bindhinnekatarr som kan orsakas av klamydia, det är därför viktigt att man är så tydlig som möjligt i informationen till sin läkare.

Behandling

Oftast läker bindhinnekatarren ut av sig själv inom några dagar, upp till en vecka. Men i vissa fall så kan man behöva behandla med ögondroppar med antibiotika i eller allmän antibiotika om infektion finns även i halsen. Vid virus finns ingen medicinering som hjälper utan då får man istället försöka att lindra symtomen. Tänk även på att bindhinnekatarr ofta är smittsamt, använd egen handuk och var noga med handhygien.