Ögoninflammation

Ögoninflammation är en ögonsjukdom som sällan leder till några allvarliga komplikationer utan är mest en mycket irriterande och smittsam åkomma. Det är bara om man får en inflammation på näthinnan som ögoninflammationen kan leda till synfel.

Det finns många orsaker till att folk får ögoninflammation. Det kan bero på att man har fått något i ögat som irriterar, det kan bero på allergi, på virus eller bakterier. Oavsett hur du har fått din ögoninflammation bör du vara noga med att tvätta händerna och använda en egen handduk när du torkar ditt ansikte eftersom ögoninflammation är en mycket smittsam ögonsjukdom. Om ditt barn drabbas av ögoninflammation kan barnet fortfarande gå till dagis om ögonen bara är lite röda och lite klibbiga, men inte om ögonen varar eftersom ögoninflammationen då är mycket smittsam.

Nu ska vi på ogonsjukdom.se titta lite närmare på hur symptomen ser ut och hur du behandlar ögoninflammationen.

Symptom

Om ditt öga är rött (framför allt i utkanten av ögonvitorna), klibbar, är svullet och ömt eller varar så har du förmodligen drabbats av en ögoninflammation. På morgonen när du vaknar kan dina ögon även kännas grusiga och ögonen kan vara känsliga för dagsljus. Ibland får man bara ett av dessa symptom, ibland flera.

Behandling av ögoninflammation

Oftast försvinner ögoninflammationen av sig själv inom en vecka. Om ögat varar bör man tvätta rent ögat flera gånger om dagen med vanligt vatten och en bomullstuss eller kompress. Tvätta ögat från den yttre ögonvrån mot den inre, men var alltid noga med att tvätta händerna efteråt. Om ögoninflammationen beror på allergi kan du behandla ögonsjukdomen med allergidämpande ögondroppar.

Om ögoninflammationen gör att du ser dåligt eller om den inte har försvunnit inom en vecka bör du alltid kontakta en läkare eftersom det då är mycket möjligt att du behöver antibiotika.