Närsynthet

Närsynthet, myopi, är ett synfel i ögat som gör att man ser bra på nära håll men inte på långt håll. Närsynthet orsakas i allmänhet av ärftliga faktorer.

De vanligaste är att avståndsskärpan i ögat är nedsatt vilket gör att det man ser, blir allt suddigare ju längre bort det är. Det hjälps med konkava glas i linser eller glasögon. Cirka tio procent av världens befolkning lider av närsynthet och i Sydostasien lider nästan hälften av alla vuxna av det.

Man mäter närsynthet i dioptrier och det visar styrkan på korrekturglaset som man ska använda för att få en så skarp bild som möjligt. Har man över 6,00 dioptrier så räknas det som allvarlig närsynthet och då löper man större risk för att drabbas av akuta ögonsjukdomar som exempelvis glaukom och näthinneavlossning. De flesta närsynta har även glaskroppsgrumlingar, vandrande prickar framför ögonen, mer frekvent än andra.

Den vanligaste anledningen till att man blir närsynt är genetisk. Enligt viss forskning så drabbas nästan 90 procent av barn med närsynta föräldrar även själva av problemet. Det finns även vissa som menar att närsynthet kan bero på miljöfaktorer och den vanligaste anledningen skulle då vara att man överansträngt ögat på korta avstånd genom att exempelvis läsa mycket eller titta på en datorskärm.

Man kan behandla närsynthet antingen genom att använda linser eller glasögon eller genom en laseroperation.